W kuchni bez dubli

Tarty, quiche

  • niedziela, 09 czerwca 2013
    • Tarta z makrelą i gruszką

      Czyli opcja dla rybnych!

      tarta

       

      Podobna wersja już chyba była na tym blogu, ale ponieważ mamy sezon typowo piknikowo-grillowy o garden party nie wspominając tart pewnie się upiecze u mnie setki. Poza tym ja i towarzystwo je lubimy, można zrobić je właściwie ze wszystkiego, tzn. farsz do nich, bo ciasto najbardziej lubię i sprawdziłam już na milionach tart, to którę Wam prezentuję niżej. Pieczcie, jedzcie i cieszcie się pogodą, bo nie rozpieszcza nas zbytnio, a jak tylko wymknie się zza chmur promieni kilka biegnijcie na świeże powietrze zaopatrzeni w kawałki tarty!

      Składniki na 1 tartę:

      100 g masła

      1 jajo

      200 g mąki pszennej

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżeczka rozmarynu

      Farsz z makrelą i gruszką:

      1 makrela wędzona, obrana i podzielona na części

      1 por

      2 łyżki masła

      4 łyżki kukurydzy z puszki

      ½ czerwonej papryki

      1/5 op. Sera Lazur

      1 gruszka

      2 jaja

      150 ml śmietany

      Sól, pieprz

      olej

      Mąkę przesypujemy na stolnicę, robimy na środku dołek w który wbijamy całe jajo. Całość obsypujemy solę, proszkiem do pieczenia, rozmarynem. Na bokach układamy masło w kawałkach. Zarabiamy ciasto nożem, robiąc na początku coś na kształt kruszonki a później szybko zagniatając. Formujemy gruby placek, zawijamy go folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Makrelę obieramy i dokładnie pozbywamy ości, dzielimy na mniejsze cząstki. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę podobnie ser Lazur. Paprykę kroimy w kostkę i lekko dusimy na 2 łyżkach masła, dodajemy pokrojony w plasterki por i dusimy dodając większą szczyptę soli. Lekko studzimy. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę wykładamy schłodzonym, rozwałkowanym ciastem, które przed nałożeniem farszu nakłuwamy dość gęsto widelcem. Jaja roztrzepujemy, dodajemy do nich śmietanę i dokładnie łączymy rózgą. Makrelę, gruszki równo rozkładamy na cieście, posypujemy kukurydzą, podduszoną papryką i porem na koniec rozkładamy kostki sera. Zalewamy masą jajeczną i pieczemy ok. 45-50 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru. Serwujemy gorące, chociaż na zimno też smakuje nieźle. Jako dodatek świetnie sprawdzają się zmiksowane pomidory z dodatkiem dobrej oliwy, soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z makrelą i gruszką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bocado
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 czerwca 2013 07:26

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi