W kuchni bez dubli

Śniadania

  • poniedziałek, 03 czerwca 2013
    • Twarożek

      Czyli po prostu klasyczne śniadanie z domowym twarogiem.

      twaróg

      No błagam Was… czy można chcieć czegoś więcej na wiejskie śniadanie? (no dobra, dobra, prócz drożdżowych racuchów, naleśników z twarogiem i powidłami, jajecznicy ze szczypiorkiem czy placków z jabłkami mojej babci a jakby się jeszcze trochę wysiliła coś bym znalazła pewnie). Są takie klasyki, które chyba nigdy się nie przejedzą, które wspomina się na latami, które pachną dzieciństwem i beztroską. Takie, których wspomnienie przywołuje automatyczny dreszcz, westchnienie i rozrzewnienie.

      Składniki na twaróg:

      2 litry mleko zsiadłego (mocno zsiadłe, takie do praktycznie do „krojenia”)

      1 litr mleka świeżego

      Zagotowujemy mleko świeże i do gorącego powoli dodajemy po łyżce zsiadłe, tak by się powoli ważyło to świeże, zagotowane. Lekko mieszamy. Króciutko podgrzewamy aż oddzieli się serwatka. Pozostawiamy na ok. 5 minut. Przelewamy na sitko z gazą, ustawione nad naczyniem, które będzie zbierać serwatkę.

      twaróg

      Opcja na twarożek z nowalijkami prosto z ogrodu:

      Rzodkiewki

      Szczypior

      Sól, pieprz

      Jogurt naturalny

      Widelcem rozdrabniamy twaróg, dodajemy jogurt po trochu aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Rzodkiewkę i szczypior kroimy dodajemy do twarogu, przyprawiamy porządną ilością soli i odrobiną pieprzu. Mieszamy i jemy koniecznie z dobrym, domowym chlebem.

      twaróg

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bocado
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 czerwca 2013 08:35

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi