W kuchni bez dubli

Dla dzieci i niemowląt

  • wtorek, 09 lipca 2013
    • Kisiel malinowy

      Czyli nie lubię kisielu.

      kisiel

       

      Mniej mnie było ostatnio. Jachu wyjechał a ja z całą listą zadań do wykonania walczyłam. Choć przyznaję, że mój mały chuligan jest jakimś takim lepszym motywatorem do pracy niż jak go brak. A wydawać by się mogło, że z „dzieciem” na nic nie ma się czasu. Trochę to prawda, ale po poniedziałku gdzie od rana odgracałam zgliszcza, we wtorek – odpoczywałam, w środę fryzjer i … odpoczywałam, w czwartek stres i odpoczywałam, w piątek w drodze na „Opener’a” (główny powód wyjazdu bąbla do dziadków). Weekend – „Opener” i w końcu niedziela i znów Jachu w mych ramionach. Tęskniłam nieziemsko! Więc wczoraj cieszyłam się cały dzień zabawami z małym szaleńcem, a dziś zabieram się za rozpieszczanie jego podniebienia. Kisielu nie lubię, ale może Jachu polubi. Zobaczymy. A skoro malin Ci teraz dostatek to można pokombinować. Jestem zdania, że maluchy im później spróbują kupnych słodyczy tym lepiej. Jachowi jak na razie nie są znane smaki czekolady, nadmiernej ilości cukru, słodkich napojów i mam nadzieję, że jeszcze długo nie pozna tych smaków. Na razie niech je owoce, które dają przecież tyle możliwości jeśli chodzi o desery. Musy z jabłek, kompoty z czereśni, truskawki w formie nieprzerobionej, pomarańczowe puddingi z kaszy manny  czy chociażby domowe lody bananowe bez cukru, śmietany. Dziś kolej na eksperyment pt.: kisiel. Ponieważ kisiel z malin wychodzi dość kwaskowy i może być zbyt kwaśny dla maluchów, dodajcie na jego wierzch np. przetarte brzoskwinie lub rozgniecionego banana.

      Składniki:

      ¾ szklanki malin

      2 łyżeczki cukru pudru (jeśli wasze maluchy jadają już miód, lepiej dosłodzić miodem)

      1-1,5 szklanki wody

      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Maliny myjemy, rozgniatamy widelcem i podsypujemy cukrem. Odstawiamy na 10 minut, żeby puściły jak najwięcej soku. Podlewamy ok.¾ szklanki wodą i podgrzewamy. Gotujemy ok. 15 minut. Przecieramy całość przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Przetartą masę przekładamy do rondelka i znów podgrzewamy. Do ½ szklanki wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i wlewamy do owoców. Szybko i dokładnie mieszamy rózgą i gotujemy jakieś 5 minut. Wlewamy do miseczki i podajemy przestudzone.

      kisiel

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bocado
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 lipca 2013 08:44

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi