W kuchni bez dubli

Pieczywko

  • poniedziałek, 18 marca 2013
    • Chleb norrlandzki

      Czyli z drożdżami, mąką i pieczywem za pan brat!


       

      Po raz kolejny się „przejechałam” mówiąc prosto. Bo czasu nie było, śniegi straszne, szybkie zakupy w supermarkecie, brzęczący Jachu w wózku i nie dałam rady kupić pieczywa w pobliskiej piekarni, tylko właśnie we wspomnianym markecie. Niby chleb z ziarnami, o kuszącej nazwie fitness. Ale co to było?! Ja się pytam.  Coś co się kruszyło, smaku żadnego i miast w domu mieć bąbla który jada kanapeczki wielkości czubka kciuka musiałabym mieć sprawną kurę, która by okruszki zbierała. I też nie daję gwarancji czy owa kura dziobałaby ze smakiem. Więc dziś od razu zabrałam się za pieczenie własnego pieczywa i powzięłam decyzję o nie kupowaniu w dużych marketach chleba, choćby nie wiem co. Trafił mi się w mej ulubionej książce „pieczywowej” pt.:”Vademecum domowego wypieku pieczywa” przepis na placek norrlandzki. Nie byłabym sobą, gdybym nie pokombinowała. Zamiast jasnego syropu cukrowego dodałam melasę, zamiast formować placki, zrobiłam dwa bochenki i dodałam inną mąkę niż oryginalnie. Pachnie w domu cudnie, co nie dziwota jak za plecami piecze się chleb. Wyszedł mięciutki i z gładką skórką. Kury w domu nie potrzebuję!

      Składniki na 2 bochenki:

      300 ml ciepłej wody

      30 g świeżych drożdży

      30 g melasy (ok. 2 łyżek)

      10 g soli (ok.2 łyżeczek)

      120 g miękkiego masła

      200 g mąki żytniej razowej typ 720

      400 g mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej tortowej typ 450)

      W wysokim naczyniu rozpuszczamy drożdże w wodzie. Odstawiamy na moment. Mąki przesiewamy do wysokiej miski, dolewamy drożdże i wyrabiamy ręcznie lub hakiem (wychodzi bardzo twarde, więc hak ułatwia zadanie). Dodajemy resztę składników poza masłem i wyrabiamy. Jak składniki ładnie się połączą dodajemy miękkie masło w kawałkach. Wyrabiamy aż uzyskamy ładne, lśniące gładkie masło. Najlepiej przełożyć ciasto na stolnicę i kontynuować zagniatając. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy by odpoczęło na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ciasto dzielimy na dwie części formujemy bochenki, układamy na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Znów pod ściereczką zostawiamy na 30 minut. Przed pieczeniem nacinamy . Zmienjszamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni, wstawiamy na dolną półkę naczynie z wodą i wsuwamy blachę z chlebem. Pieczemy ok. 25 minut i studzimy na kratce.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb norrlandzki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bocado
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 marca 2013 10:10

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi