W kuchni bez dubli

Wpisy

  • piątek, 28 czerwca 2013
    • Sałatka z kalafiora, kalarepki i kurczaka

      Czyli kalafior nie zawsze z bułeczką.

      kalafior

       

      Przyznam Wam się, że przygotowując sałatkę szybko tylko zapisałam sobie przyprawy jakie użyłam i tyle. Krótka lista. Teraz odtwarzam… no taka prawda, że większość przepisów trudno jest spisać w trakcie tworzenia. Zazwyczaj podlatuję na chwilę, zapisuję co ważniejsze i odwracam się do garów. A później czeka mnie żmudna praca odtwórcza, a warto odtworzyć, bo efekt wyszedł cokolwiek zadawalający i to bardzo! Lekko azjatycki posmak, cóż dziwnego skoro kumin, masala, kolendra? No i kalafior już nie ten, chociaż klasyka z bułeczką na maśle to my tak, tak w ilościach sporych. Ale jak już człek pociśnie odpowiednią ilość fasolki, bobu czy kalafiora w postaci ino z wody i z lekką to się nudzi i chce inaczej. W końcu to Kuchnia Bez Dubli, prawda? A tu niżej powstała mi sałatka o której w skrócie można by rzec: „4 x K” (kalafior, kalarepka, kapary, kurczak) dorzucając Kruchą sałatę, Kumin i Kolendrę mieloną to tych „Ka” się mnoży i mnoży, niech Was tylko nie przerazi długa lista składników jeśli wam czegoś brak to zrezygnujcie, wyjdzie zapewne i tak coś fajnego.

      Składniki na ok.2 porcje:

      ½ małego kalafiora

      ½ średniej kalarepki

      Sałata masłowa (najlepiej prosto z grządki)

      2 filety z kurczaka

      Garść oliwek czarnych (głównie czarnych dla koloru)

      2 łyżki kaparów

      2 ząbki czosnku

      ½ łyżeczki kuminu

      ¼  łyżeczki papryki słodkiej

      ½ łyżeczki mix masala

      1 łyżeczka gorczycy białej

      ½ łyżeczki tandoori masala

      ¼ łyżeczka mielonej kolendry

      Szczypta (spora) chili

      Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

      Olej (najlepiej) rzepakowy

      1 łyżka masła

      Oliwa z oliwek do skropienia

      Kalafiora myjemy, czyścimy i dzielimy na różyczki. Zagotowujemy go w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Staramy się go nie rozgotować, ma być al dente. Odcedzamy i odkładamy na bok. Kurczaka kroimy w sporą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, papryką, tandoori masala i chili. Na patelni rozgrzewamy olej (2-3 łyżki) i na nim smażymy kurczaka, dość krótko, tak by się ściął (najlepiej jest w trakcie smażenia przekroić najgrubszy kawałek i sprawdzić czy nie jest różowy w środku). Kurczaka odłożyć na bok. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy gorczycę i … odsuwamy się bo będzie strzelaćJ. Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz kumin, mix masala, kolendrę i kalafior. Razem przesmażamy przez ok. 7 minut. Ściągamy z patelni. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, rozkładamy na talerzach. Na to układamy kurczaka i kalafior, posypujemy oliwkami, kaparami i pokrojoną w zapałkę kalarepką. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

       kalafior

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bocado
      Czas publikacji:
      piątek, 28 czerwca 2013 09:00

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi