W kuchni bez dubli

Wpisy

  • poniedziałek, 29 lipca 2013
    • Zupa pomidorowa klasyczna

      czyli klasiory na stół wjechały. 

      zupa pomidorowa

      Trzeba przyznać, że już dawno nie zrobiłam sobie aż tak długiej przerwy w pisaniu. Podekscytowana nowym projektem, zajęta i w reszcie krzycząca na około: „Mam pracę! Ależ jestem zajęta! Ile ja mam roboty” niespecjalnie myślałam o zjedzeniu czegoś co za tym idzie o ugotowaniu tego czy tamtego. Niestety, nie wiedzieć czemu wpływu spadkowego na wagę jakoś to nie miało. Mimo, iż projekt jest nierozerwalnie związany z gotowaniem to jednak na razie mniej w nim praktyki, więcej dłubania, gadania, szukania i pisania. No ale o tym później jak już efektami pochwalić się będę mogła. W ramach przygotowań zabrałam się za temat mi mniej bliski, czyli za zupy. Ale takie klasyczne, niekombinowane, tradycyjne. Bo przyznać się muszę, że w mej kuchni raczej rzadko pojawiają się klasyczne przepisy, częściej karmię bliskich „wynalazkami”, własnymi wizjami na temat niż podstawową klasyką. A ona przecież fajna jest! I stąd apeluję do Was o powrót do źródeł. Nie to, że macie się teraz przerzucić na schabowe i ogórkową tylko, ale wrzućcie od czasu do czasu do swego menu coś co Was niejako przesunie w czasie do talerza maminej zupy, czy babcinej pomidorkowej. I na niej się dziś skupię. Można ją przygotować na rosole drobiowym, tak było w moim przypadku, na wywarze z cielęciny, na bulionie wołowym co tam właściwie macie pod ręką. A ponieważ pysznych pomidorów, słodkich, soczystych mamy teraz pod dostatkiem to nic tylko pomidorówka z ryżem wjechać na stół musi.

      Składniki na 4 osoby:

      1 litr rosołu na kurze (wywaru z cielęciny, bilonu wołowego)

      4 duże pomidory

      1 cebula

      1 łyżeczka miodu

      Szczypta cynamonu

      Sól, pieprz

      1 łyżka masła

      1 woreczek ryżu

      Natka pietruszki lub koperek do podania

      Pomidory myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę wykrawając zieloną część. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy doń cebulę i przesmażamy krótko, tak, żeby się zeszkliła. Dodajemy pomidory i dusimy razem ok. 15-20 minut aż puszczą jak najwięcej soku i rozpadną się. Doprawiamy miodem i cynamonem. Rosół podgrzewamy i do ciepłego przecieramy przez sito pomidory. (jeśli chcecie uzyskać bardziej gęstą zupę, zmiksujcie tylko pomidory blenederm i dodajcie całość, bez przecierania do rosołu). Mi zależało na uzyskaniu czystego bulionu pomidorowego bez pestek, stąd zabawa z sitkiem. Podgrzewamy całość razem doprawiając ew. solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i ew. kleksem śmietany.

       zupa pomidorowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa pomidorowa klasyczna”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bocado
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 lipca 2013 10:20

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi