W kuchni bez dubli

Wpis

poniedziałek, 29 lipca 2013

Zupa pomidorowa klasyczna

czyli klasiory na stół wjechały. 

zupa pomidorowa

Trzeba przyznać, że już dawno nie zrobiłam sobie aż tak długiej przerwy w pisaniu. Podekscytowana nowym projektem, zajęta i w reszcie krzycząca na około: „Mam pracę! Ależ jestem zajęta! Ile ja mam roboty” niespecjalnie myślałam o zjedzeniu czegoś co za tym idzie o ugotowaniu tego czy tamtego. Niestety, nie wiedzieć czemu wpływu spadkowego na wagę jakoś to nie miało. Mimo, iż projekt jest nierozerwalnie związany z gotowaniem to jednak na razie mniej w nim praktyki, więcej dłubania, gadania, szukania i pisania. No ale o tym później jak już efektami pochwalić się będę mogła. W ramach przygotowań zabrałam się za temat mi mniej bliski, czyli za zupy. Ale takie klasyczne, niekombinowane, tradycyjne. Bo przyznać się muszę, że w mej kuchni raczej rzadko pojawiają się klasyczne przepisy, częściej karmię bliskich „wynalazkami”, własnymi wizjami na temat niż podstawową klasyką. A ona przecież fajna jest! I stąd apeluję do Was o powrót do źródeł. Nie to, że macie się teraz przerzucić na schabowe i ogórkową tylko, ale wrzućcie od czasu do czasu do swego menu coś co Was niejako przesunie w czasie do talerza maminej zupy, czy babcinej pomidorkowej. I na niej się dziś skupię. Można ją przygotować na rosole drobiowym, tak było w moim przypadku, na wywarze z cielęciny, na bulionie wołowym co tam właściwie macie pod ręką. A ponieważ pysznych pomidorów, słodkich, soczystych mamy teraz pod dostatkiem to nic tylko pomidorówka z ryżem wjechać na stół musi.

Składniki na 4 osoby:

1 litr rosołu na kurze (wywaru z cielęciny, bilonu wołowego)

4 duże pomidory

1 cebula

1 łyżeczka miodu

Szczypta cynamonu

Sól, pieprz

1 łyżka masła

1 woreczek ryżu

Natka pietruszki lub koperek do podania

Pomidory myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę wykrawając zieloną część. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy doń cebulę i przesmażamy krótko, tak, żeby się zeszkliła. Dodajemy pomidory i dusimy razem ok. 15-20 minut aż puszczą jak najwięcej soku i rozpadną się. Doprawiamy miodem i cynamonem. Rosół podgrzewamy i do ciepłego przecieramy przez sito pomidory. (jeśli chcecie uzyskać bardziej gęstą zupę, zmiksujcie tylko pomidory blenederm i dodajcie całość, bez przecierania do rosołu). Mi zależało na uzyskaniu czystego bulionu pomidorowego bez pestek, stąd zabawa z sitkiem. Podgrzewamy całość razem doprawiając ew. solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i ew. kleksem śmietany.

 zupa pomidorowa

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bocado
Czas publikacji:
poniedziałek, 29 lipca 2013 10:20

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • pkaska32 napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/07 09:25:47:

    Witam, właśnie przypadkowo trafiłam na Pani bloga (zakładka - impreza na stojąco). Muszę dodać że jestem częstym gościem blogów kulinarnych, ale Pani strona mnie oczarowała. Ponieważ za dwa tygodnie czeka mnie impreza urodzinowa syna, chciałam zapytać czy przepisy przekąsek z menu jakie Pani zaproponowała są do znalezienia u Pani na stronie, ponieważ mam problemy z ich namierzeniem.

  • bocado napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/07 18:09:11:

    Witam serdecznie,
    Bardzo dziękuję za ten miły komentarz:) Z tego co pamiętam wszystkie przepisy powinny być na blogu. Proszę szukać po tagach: impreza, przyjęcie, przystawki, przekąski, zakąski, przystawka, zakąska, przekąska. Mam nadzieje, że uda się znaleźć. W razie problemów odszukam w swoich zbiorach i zapiskach i prześlę na podany przez Panią adres. Kontakt do mnie bocado@gazeta.pl , proszę podać jakie konkretnie przekąski Panią interesują i postaram się najpóźniej w poniedziałek przesłać.
    Miłego dnia i gotowania :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi