W kuchni bez dubli

Wpis

wtorek, 25 czerwca 2013

Szaszłyki z dzika i drobiu

Czyli kolejny weekend zguby…

szaszłyki z dzika

Czy możliwe jest, że pod dwóch tygodniach tortur, nie jedzenia, kładzenia się spać głodnym w jeden li tylko weekend nadrobić wszystko do tej pory zgubione? Ano możliwe, możliwe…niestety. Jak się odwiedza teściów i zajada przez bite trzy dni świeży placek drożdżowy z rabarbarem, pociska wybitne jak zawsze szaszłyki drobiowe teścia, szaszłyki z dzika p.Czesia i p.Wiktorii, popija ich domowym winem, zagryza smażonym szczupakiem, pysznymi ruskimi Danki i jej pomidorówką. Na śniadanko twarożek z koperkiem i szczypiorkiem, paróweczki, kanapeczki… a w drodze powrotnej w ramach pikniku pieczoną szynkę wieprzową i z dzika. ZGUBA PANIE, zguba po całej linii. A jutro znów rano na wagę, znów zęby w ścianę i tortura. Co zjadłam to moje, co nacieszyłam kubki smakowe to ich. Co też mi strzeliło do tego łba z tą przeklętą dietą?! Chyba tyle, by móc taki weekend przeżyć i cieszyć się nim jak dziecko, by jeść, jeść i jeść i od poniedziałku płakać… Niżej przepis na szaszłyk z szynki dzika, którą udało mi się „wycyganić” mimochodem od Państwa Drewniaków i rady teścia co do grillowania szaszłyków drobiowych (jest moim niekwestionowanym mistrzem w temacie!). Uczmy się od najlepszych.

szaszłyki z dzika
Składniki „Dzik” (uwaga, ilości nie podaję świadomie…trudno było ocenić, kwestia gustu i dostępnych ingredientów, potraktujcie to raczej jako przepis poradnikowy):

Szynka z dzika

boczek

Wino

Czosnek

Sól, pieprz

Olej słonecznikowy

Cebula (najlepiej malutka, słodka)

Składniki „Kurczak”:

Filety z piersi kurczaka

Papryka czerwona, żółta, zielona

Cebula

Pieczarki

Cukinia

Sól, pieprz, słodka papryka czerwona

  

Ważne rady!

1.Grillujemy zawsze na bardzo już rozgrzanym ruszcie, jak już węgiel się żarzy i dobrze się rozgrzeje ruszt. Tak więc do grillowania zabieramy się dużo wcześniej, niż się większości Polakom wydaje.

2. Peklowanie i przygotowanie mięsiwa najlepiej zaczynamy dzień wcześniej, szczególnie tyczy się to dziczyzny. Drób też „chętnie” poleży przyprawiony w lodówce przez noc.   

3. Dziczyzna, idąc za słowami Pani Wiktorii, lubi olej, czosnek i wino, więc nie żałujemy.

4. Szykując szaszłyki z szynki dzika, musimy pamiętać o porządnym rozbiciu mięsa nim zostanie pokrojone na kawałki i nabite na patyczki. Kroimy je w plastry w poprzek włókien, rozklepujemy i dopiero kroimy w mniejsze kawałki.

5. Należy bardzo dokładanie oczyścić mięso z dzika z żyłek i błonek. To bardzo istotne, abyśmy bez skrupułów odcinali wszystko co nie jest ładnym, czystym mięskiem.

6. Grillujemy dość krótko. To tyczy się zarówno dzika jak i drobiu, z czego ten ostatni nawet krócej niż ten pierwszy.

7. Są dwa systemy grillowania, jeden polegający na bardzo częstym przewracaniu szaszłyków na ruszcie a drugi, dla bardziej wytrawnych Grill Masterów, mówiący o smażeniu tylko raz z jednej strony. Ten drugi polecam jednak bardzo już doświadczonym w temacie, bo wiąże się z niebezpieczeństwem przypalenia lub nie dopieczenia mocno „nabitych” szaszłyków.

8. Mając na względzie szaszłyki drobiowe, składniki powinny być dość zbite i ściśnięte na patyczkach. (Niektórym ten system może się nie podobać przy przewracaniu szaszłyków (pozdrawiam gorąco Pana Czesława).   

 koper

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bocado
Czas publikacji:
wtorek, 25 czerwca 2013 09:56

Polecane wpisy

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi