W kuchni bez dubli

Wpis

środa, 26 czerwca 2013

Sałatka z młodej kapusty

Czyli co poza szaszłykami słychać (czytaj: się je) w Karwowie?

sałatka z młodej kapusty

 

Bo do szaszłyków coś być musi. I do picia i do zagryzienia mięsiwa. Do picia? Domowe wino, z przyogrodowych winorośli z dodatkiem bzu, lub innych tajemnych, pilnie strzeżonych przez twórców dodatków. Bądź też dobrze schłodzone, złociste i orzeźwiające produkty „browarnicze” tym razem . Bo grill to lubi i tyle. Prócz tego, samym szaszłykiem głodny nie żyje. Ma do wyboru, młode pyrki z koprem wprost z grządki rzecz jasna, dzielnie oskrobane przez gospodarzy w ilościach hurtowych. Wybitną sałatkę z młodej kapusty, która była jak dla mnie hitem weekendu, na równi z szaszłykami. I o niej poniżej. Soczysta, krucha i koniecznie należy ją zrobić w ilości hurtowej. Bo po pierwsze zjada się jej sporo (przynajmniej ja ją pochłaniałam w nie małych porcjach), po drugie „lubi” owa sałatka poleżeć w lodówce i nadal smakuje wyśmienicie, to dla tych, którzy jednego dnia nie najedzą się jej wystarczająco i na drugi dzień nadal marzą o repecie. Danko, dzięki Ci!

Składniki:

1 średniej wielkości młoda kapusta

1-2 marchewki (najlepiej młodziutka, słodka, prosto z grządki)

2 ząbki czosnku

Sok z 1/2 cytryny

Majonez

1 łyżka jogurtu

Sól, ew. pieprz

100 g rodzynek

Kapustę drobno szatkujemy, doprawiamy solą i gnieciemy rękoma aż puści sok, zakwaszamy sokiem z cytryny. Marchew szatkujemy na drobnej tarce i dodajemy do kapusty. Odstawiamy na 30 minut, żeby pod wpływem soli i naszego maltretowania kapusta zmiękła i puściła swoje ostatnie soki. Można postawić miskę pod kątem, tak by ew. sok spływał od razu, bądź później odcisnąć ile się da. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do kapusty. Rodzynki zaparzamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy całość słuszną ilością pieprzu, na koniec dodajemy majonez – ilość wg gustu. Mi pasowała nie za duża porcja majonezu w sałatce, nie zabiło to smaku poszczególnych składników, a całość nie była jeno majonezową papką. Schładzamy przez minimum godzinę i serwujemy.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bocado
Czas publikacji:
środa, 26 czerwca 2013 09:26

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • malwinkanr1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/26 11:58:38:

    Pyszna sałatka :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi