W kuchni bez dubli

Wpis

piątek, 28 czerwca 2013

Sałatka z kalafiora, kalarepki i kurczaka

Czyli kalafior nie zawsze z bułeczką.

kalafior

 

Przyznam Wam się, że przygotowując sałatkę szybko tylko zapisałam sobie przyprawy jakie użyłam i tyle. Krótka lista. Teraz odtwarzam… no taka prawda, że większość przepisów trudno jest spisać w trakcie tworzenia. Zazwyczaj podlatuję na chwilę, zapisuję co ważniejsze i odwracam się do garów. A później czeka mnie żmudna praca odtwórcza, a warto odtworzyć, bo efekt wyszedł cokolwiek zadawalający i to bardzo! Lekko azjatycki posmak, cóż dziwnego skoro kumin, masala, kolendra? No i kalafior już nie ten, chociaż klasyka z bułeczką na maśle to my tak, tak w ilościach sporych. Ale jak już człek pociśnie odpowiednią ilość fasolki, bobu czy kalafiora w postaci ino z wody i z lekką to się nudzi i chce inaczej. W końcu to Kuchnia Bez Dubli, prawda? A tu niżej powstała mi sałatka o której w skrócie można by rzec: „4 x K” (kalafior, kalarepka, kapary, kurczak) dorzucając Kruchą sałatę, Kumin i Kolendrę mieloną to tych „Ka” się mnoży i mnoży, niech Was tylko nie przerazi długa lista składników jeśli wam czegoś brak to zrezygnujcie, wyjdzie zapewne i tak coś fajnego.

Składniki na ok.2 porcje:

½ małego kalafiora

½ średniej kalarepki

Sałata masłowa (najlepiej prosto z grządki)

2 filety z kurczaka

Garść oliwek czarnych (głównie czarnych dla koloru)

2 łyżki kaparów

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki kuminu

¼  łyżeczki papryki słodkiej

½ łyżeczki mix masala

1 łyżeczka gorczycy białej

½ łyżeczki tandoori masala

¼ łyżeczka mielonej kolendry

Szczypta (spora) chili

Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Olej (najlepiej) rzepakowy

1 łyżka masła

Oliwa z oliwek do skropienia

Kalafiora myjemy, czyścimy i dzielimy na różyczki. Zagotowujemy go w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Staramy się go nie rozgotować, ma być al dente. Odcedzamy i odkładamy na bok. Kurczaka kroimy w sporą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, papryką, tandoori masala i chili. Na patelni rozgrzewamy olej (2-3 łyżki) i na nim smażymy kurczaka, dość krótko, tak by się ściął (najlepiej jest w trakcie smażenia przekroić najgrubszy kawałek i sprawdzić czy nie jest różowy w środku). Kurczaka odłożyć na bok. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy gorczycę i … odsuwamy się bo będzie strzelaćJ. Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz kumin, mix masala, kolendrę i kalafior. Razem przesmażamy przez ok. 7 minut. Ściągamy z patelni. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, rozkładamy na talerzach. Na to układamy kurczaka i kalafior, posypujemy oliwkami, kaparami i pokrojoną w zapałkę kalarepką. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

 kalafior

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bocado
Czas publikacji:
piątek, 28 czerwca 2013 09:00

Polecane wpisy

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi