W kuchni bez dubli

Wpis

sobota, 02 marca 2013

Pity

 Czyli my tu pitu, pitu a pity drożdżowe rosną.

pita

 

Przepis zapożyczony, i od razu się przyznaję. Piotrek Kucharski – mistrzu nad mistrzami w kwestiach chlebowo-drożdżowych ostatnimi czasy pokazywał pity w DDTVN. Musiałam sprawdzić jak wychodzą. No i jak zwykle się nie zawiodłam na jego przepisie. Pity świetne, mięciutki, proste w wykonaniu i zajadać je można ze wszystkim. U nas z pastą z tuńczyka, z sałatą, pomidorami i cebulką – nie wiele w lodówie było stąd tak skromnie, ale pysznie tak czy siak. Pieczcie i jedzcie z kurczakiem z grilla, z rostbefem, z warzywami i z czym tam chcecie. (Nadają się do jedzenia nawet dwa dni po przygotowaniu, pod warunkiem, że będą zapakowane w foliową torebkę, naturalnie te świeżo upieczone są najlepsze i raczej marne szanse, żeby na drugi dzień coś zostało).

Składniki na 8 chlebków:
300 g mąki pszennej
300 ml letniej wody
150 g mąki pszennej razowej
20 g drożdży
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

 

Do wysokiego naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier i rozpuszczamy go. Do słodkiej wody dodajemy drożdże i również je rozpuszczamy. Odstawiamy na 10 minut aby się „obudziły”. Mąkę pszenną przesiewamy, wsypujemy do wysokiej miski, lub miski robota stacjonarnego (u mnie większość wypieków drożdżowych wyrabiam właśnie hakiem w robocie stacjonarnym). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ok. 10 minut. Masę przerzucamy na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Może to potrwać od 40 minut do 1,5 godziny. Po tym czasie dzielymy ciasto na 8 porcji, z każdej formujemy kulkę i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut, przykryte ściereczką. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Kulki ciasta rozwałkowujemy i pieczemy po 2 sztuki na papierze do pieczenia ok. 8-10 minut. Uwaga, żeby nie przesadzić z długością pieczenia, nie muszę być złote, a jak przedłużycie czas wyjdą zbyt chrupiące i kruche.

pita 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bocado
Czas publikacji:
sobota, 02 marca 2013 10:59

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • pikaczmalutki napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/12 13:44:38:

    Ojej jak dobrze znaleźć takie pity on line. Mam akurat czas na to by przygotować obiad dla mojej rodzinki i szukałam inspiracji, dzięki!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi