W kuchni bez dubli

Wpis

środa, 27 marca 2013

Pierożki i róże z tuńczykiem

Czyli prosta kolacja, dodatek do zup lub przekąska na imprezę.


Proste, bardzo proste. Nie wymaga fachowej wiedzy czy szalonych umiejętności kulinarnych. Jednocześnie niejeden laik kuchenny zaskoczy swoich gości. U nas jak zwykle z potrzeby chwili i chęci wyczyszczenia lodówki. Wyszło pysznie i co istotne, kilka sztuk zostało do dnia następnego i nadal były mięciutkie i pyszne, co nieczęsto zdarza się tego typu wypiekom, bo bywają suche i same później ciężko zjeść. A te możecie przygotować dzień przed przyjęciem i później ewentualnie podgrzać lub podać na zimno. Polecam!

Składniki na ok. 18 szt.

Farsz:

½ op. Sera typu feta (ok. 100g)

1 puszka tuńczyka

½ papryki czerwonej

1 papryczka chili

3 ząbki czosnku

½ cukinii

½ cebuli czerwonej

2 łyżki oliwy z oliwek

Tymianek, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Ciasto:

120 g maki razowej „graham”

180 g mąki pszennej

40 g drożdży świeżych

100 g miękkiego masła

2 jaja

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

¼ szklanki mleka

½ szklanki startego parmezanu

Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i w letnim rozpuszczamy drożdże, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do wysokiej miski, dodajemy sól, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, jaja. Do mąki wlewamy podrośnięte drożdże. Mieszamy wszystko hakiem lub ręcznie. Dodajemy miękkie masło i zarabiamy ciasto. Oprószamy mąką, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1,5 – 2 godzin. Tuńczyka wkładamy do malaksera i dodajemy ser feta miksujemy na gładka masę. Cukinię, cebulę, paprykę i chili kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę w rondelku wkładamy cebulę i podsmażamy chwilę, dodajemy resztę warzyw. Przesmażamy ok 10 minut, doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Studzimy i dodajemy do masy z tuńczyka. Czosnek kroimy bardzo drobno i też dodajemy do masy. Krótko razem miksujemy tylko do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm i wycinamy szklanką okrągłe placuszki. Na każdy krążek kładziemy ok. ½ łyżki farszu i sklejamy w pierożek lub formujemy na kształt róży. Blaszkę do muffinek smarujemy porządnie miękkim masłem i w zagłębienia wkładamy róże, a pierożki pieczemy na blasze do ciastek wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch każdego z pierożków i na różyczki sypiemy starty parmezan. Pieczemy do zazłocenia, ok. 20 minut. Podajemy ciepłe, choć na zimno i na drugi dzień smakują równie dobrze. Należy je jednak zapakować w foliowy worek, oczywiście jak już ostygną.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bocado
Czas publikacji:
środa, 27 marca 2013 09:08

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/14 12:52:50:

    wyglądają bardzo smakowicie :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi