W kuchni bez dubli

Wpis

piątek, 01 marca 2013

Deserowe trio

Czyli bardzo długie nazwy deserów, które w tytule by się nie zmieściły.

sorbet

 

Desery były trzy. Podane w małych 100 ml szklaneczkach. Pierwszy to banany Foster na gorąco wg przepisu z magazynu Kuchnia z wydania lutowego (2013), nie będę przytaczać przepisu, sami sprawdźcie – polecam, wyszły świetnie. Podałam je z gałką lodów stracciatella i posypałam uprażonymi płatkami pszennymi z pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Zdjęcia brak, z racji tego, że podawany był na ostatnią chwilę a nie wypadało nam robić fot, bo goście „obcy” i dziwnie by to wyglądało na ich pierwszej wizycie. Drugi deser – klasyk, czyli tiramisu wzorowany na przepisie z bloga kwestiasmaku.com – świetny. Trzeci deser i o nim będzie tu mowa to przepis od początku do końca zrobiony i wymyślony przeze mnie: Panna cotta waniliowo-cynamonowa z sosem karmelowym, z sorbetem truskawkowo-porzeczkowym z likierem amarula udekorowany ciasteczkiem cygaretkowym. Bardzo długa nazwa wyszła. Muszę przyznać, że to moje pierwsze starcie z ciastem cygaretkowym i zapewne nie ostatnie. W trakcie tworzenia ciasteczek wymyśliłam już kilka wariantów na przyszłość. Możecie się zatem spodziewać w przyszłości kilku powtórek z wykorzystaniem tego bardzo prostego przepisu. Deser wyszedł bardzo elegancko i ciekawie w smaku. Kwaśność sorbetu została przełamana słodkim karmelem i bardzo delikatną, lekko zimową w klimacie panna cottą.

Składniki na 5 małych 100 ml szklaneczek:

Sorbet:

Składniki na trochę więcej lodów niż wymaga tego deser, bo dekoracja jest zrobiona z małych kulek

1 szklanka mrożonych truskawek

½ szklanki czerwonych porzeczek

2 kieliszki likieru Amarula

Ciasteczko cygaretkowe:

Składniki na ok. 8 dużych ciasteczek, czyli więcej niż 5 deserów, znakomicie smakują same do kawy.

42 g białka*

42 g cukru pudru

42 g mąki pszennej

42 g masła

*uwaga, ilość składników zależna jest od gramatury białka. Odmierzanie składników zacznijcie od zważenia właśnie jego. U mnie to akurat 1,5 białka, ale możecie spokojnie zrobić z jednego lub więcej.

Sos karmelowy:

Składniki na 5 deserów

4 łyżki cukru trzcinowego

Ok. 100 ml śmietanki 30%

Panna cotta:

Składniki na 5 deserów

300 ml śmietanki 30-36%

3 listki żelatyny

1 łyżeczka cynamonu

1 laska wanilii

1 łyżeczka cukru pudru

Ew. gałązki tymianku, przyprawa do dań słodkich Kamis

Przygotowujemy panna cottę. Śmietankę wlewamy do rondla, dodajemy cukier puder, ziarenka i skórkę z wanilii, oraz cynamon. Całość podgrzewamy, pilnując, żeby się nie zagotowało. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok.10 minut. Odsączoną dodajemy do śmietanki, którą wcześniej ściągamy z palnika. Dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Wlewamy do szklaneczek i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc). Owoce na sorbet wyciągamy z zamrażarki, wrzucamy do malaksera i dolewamy likier. Pozostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, by się lekko rozmroziły. Miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy. Wkładamy z powrotem do zamrażarki. Od czasu do czasu, można sorbet przemieszać. A przed nałożeniem na deser należy go wyciągnąć na ok. 15 minut, by nie był zbyt zmrożony i żeby udało się uformować kulki. Małą patelnię lub rondelek wstawiamy na gaz i wsypujemy cukier przewidziany do sosu karmelowego. Wolno rozpuszczamy go na karmel, a jak cukier całkowicie się rozpuści rozrzedzamy go stopniowo dolewając śmietankę i energicznie mieszając całość rózgą. Zestawiamy z gazu do lekkiego przestygnięcia. Do malaksera wrzucamy masło i cukier puder ze składników na ciasto cygaretkowe. Miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dolewamy białko cały czas miksując. Uwaga! Masa może się zważyć, na szczęście nie wpływa to zbytnio na jakość ciastek później. Do masła z białkiem i cukrem dodajemy mąkę i rozcieramy ją łyżką. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia cieniutko i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż zbrązowieją brzegi. Szybko wyciągamy i jeszcze gorące formujemy na pożądane kształty. Należy zrobić to szybko, póki ciastka są gorące. Panna cottę wyciągamy z lodówki, dekorujemy sosem karmelowym, ciasteczkiem cygaretkowym i gałką sorbetu z gałązką tymianku. U mnie dodatkowo całość przyprószyłam mieszanka przypraw do dań słodkich Kamisa.

 desery

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bocado
Czas publikacji:
piątek, 01 marca 2013 08:29

Polecane wpisy

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi