Wpis
Czyli śniadanie godne króla.
Kolejna odsłona omletowa. Podstawowy przepis, czyli zmieszanie żółtka z łyżką mąki i odrobina soli i połączenie tego ze sztywno ubitym białkiem już było, więc czas na małą zmianę. Tym razem dodałam 1 łyżkę mleka na każde 1 jajo i dodałam odrobinę proszku do pieczenia. Wyszło bardziej biszkoptowo, puszyście i … nie opadło! Nadal jednak delikatne w smaku, ale chyba właśnie dodatek mleka i proszku do pieczenia będzie teraz obowiązkowy, przy kolejnych omletach. No chyba, że omlety mają jeść małe dzieci, wtedy odpuszczę sobie proszek a i niektóre bąble nie koniecznie mogą jeść mleko, więc pozostaniemy przy podstawowym przepisie. Nasz mały Jachu wcina i takie i takie z radością w oczach, podobnie zresztą jak jego tata. Na wierzch wędzony łosoś, pomidorki koktajlowe, starty ser bursztyn trochę zieleniny obok i wyśmienite i szybkie śniadanie gotowe!
Składniki na 3 omlety:
3 jaja
3 łyżki maki
3 łyżki mleka
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sól,
świeżo mielony pieprz
Masło
Łosoś wędzony,
Starty ser żółty bursztyn
Mix zieleniny i pomidorki koktajlowe do dekoracji
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i w trakcie ubijania z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Żółtka ucieramy z mlekiem i mąką na gładką masę. Najlepiej najpierw dodać mleko i dokładnie rozmieszać, a później mąkę i proszek do pieczenia. Omlety smażymy na maśle aż do zezłocenia. Podajemy gorące, z kawałkami łososia, pomidorkami i startym serem. Doprawiamy wierzch świeżo mielonym pieprzem.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |