W kuchni bez dubli

Wpis

czwartek, 28 lutego 2013

Omlety biszkoptowe

Czyli śniadanie godne króla.

 śniadanie

Kolejna odsłona omletowa. Podstawowy przepis, czyli zmieszanie żółtka z łyżką mąki i odrobina soli i połączenie tego ze sztywno ubitym białkiem już było, więc czas na małą zmianę. Tym razem dodałam 1 łyżkę mleka na każde 1 jajo i dodałam odrobinę proszku do pieczenia. Wyszło bardziej biszkoptowo, puszyście i … nie opadło! Nadal jednak delikatne w smaku, ale chyba właśnie dodatek mleka i proszku do pieczenia będzie teraz obowiązkowy, przy kolejnych omletach. No chyba, że omlety mają jeść małe dzieci, wtedy odpuszczę sobie proszek a i niektóre bąble nie koniecznie mogą jeść mleko, więc pozostaniemy przy podstawowym przepisie. Nasz mały Jachu wcina i takie i takie z radością w oczach, podobnie zresztą jak jego tata. Na wierzch wędzony łosoś, pomidorki koktajlowe, starty ser bursztyn trochę zieleniny obok i wyśmienite i szybkie śniadanie gotowe!

Składniki na 3 omlety:

3 jaja

3 łyżki maki

3 łyżki mleka

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sól,

świeżo mielony pieprz

Masło

Łosoś wędzony,

Starty ser żółty bursztyn

Mix zieleniny i pomidorki koktajlowe do dekoracji

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i w trakcie ubijania z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Żółtka ucieramy z mlekiem i mąką na gładką masę. Najlepiej najpierw dodać mleko i dokładnie rozmieszać, a później mąkę i proszek do pieczenia. Omlety smażymy na maśle aż do zezłocenia. Podajemy gorące, z kawałkami łososia, pomidorkami i startym serem. Doprawiamy wierzch świeżo mielonym pieprzem.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bocado
Czas publikacji:
czwartek, 28 lutego 2013 09:09

Polecane wpisy

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi