W kuchni bez dubli

Wpis

czwartek, 24 stycznia 2013

Śledź w pomidorach

czyli zakąskowo bo w sobotę pełno gości, czas zabrac się do roboty.

śledzie

W głowie aż mi huczy od pomysłów i tak już czwarta noc zarwana bo gotuję, na razie w głowie. Znacie to? To coś jak "reisefiber" przed podróżą. Człowiek średnio śpi, bo co tylko zmruży oczy zaraz miesza w garach, zmienia, wymyśla i najchętniej pobiegłabym do kuchni zarabiać ciasta, kroić, pichcić i szaleć. Ale mało co można aż z takim wyprzedzeniem przygotować, a menu dość spore sobie wymyśliłam. Dziś dobry moment, żeby zrobić śledzie bo wg mnie lepsze są zrobione ze trzy dni przed podaniem, szczególnie te w pomidorach albo te z suszonymi owocami, ale o tych następnym razem. 

 

Śledź w pomidorach

Składniki:

Ok. 400-500 g filetów śledziowych

1,5 średniej cebuli

3-4 łyżki oleju

1 małego słoiczka koncentratu pomidorowego 80 g

2 łyżki dobrego ketchupu

1 łyżka miodu

¼ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki chili

¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego (lub grubo zmielonego czarnego pieprzu)

1 duża garść rodzynek

¼ szklanki wody

1 listek laurowy

Cebulkę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulkę lekko ją soląc. Jak zmięknie i zrobi się szklista dodajemy koncentrat i ketchup podlewamy wodę. Dodajemy resztę składników (bez śledzia!) i przesmażamy całość. Studzimy. Śledzia moczymy przez noc i kroimy w 1 cm kawałki. Dodajemy do niego marynatę pomidorową i delikatnie mieszamy. Wkładamy do słoika i zostawiamy na min. Noc do przegryzienia.

  śledź w pomidorach

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bocado
Czas publikacji:
czwartek, 24 stycznia 2013 08:52

Kalendarz

Lipiec 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi