W kuchni bez dubli

Wpis

środa, 22 sierpnia 2012

Tarta mięsna

czyli poprostu ... tarta z mięsem.

tarta
Nic wyszukanego, nic szalonego a jednak. Tarta dobra jest chyba ze wszystkim. Można zrobić porządki w lodowce i zawsze znajdzie się coś co do tarty się nadaje. Wystarczy zalać mieszanką jaj ze śmietaną i gotowe! Pożywne, pyszne idealne na przyjęcie, kolację i na zimno na pikniku. Za jej wszechstronność, za jej prostotę i za to, że szybko znika za to kocham tartę właśnie.


Ciasto:

200 g mąki orkiszowej typ 2000

100 g zimnego masła

1 jajo

1 łyżeczka soli 

1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Farsz:

200 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

1 pomidor

1 cebula

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/2 puszku kurkurydzy

1/2 łyżeczka chili

1/2 łyżeczki kurkumy

sól, pieprz

ser żółty

ok. 1/2-3/4 szklanki śmietany 18% 

2 jaja


Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek do którego wbijamy całe jajo, solimy, dodajemy proszek do pieczenia, rozmaryn a na brzegach układamy kawałki masła. Całość zarabiamy nożem. Krojąc, szatkując aż składniki stworzą coś na kształt kruszonki. Szybko zagniatami i formujemy okrągły placek. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce. W czasie gdy ciasto leżakuje przygotowujemy farsz (przepis niżej). Po pół godzinie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na wielkość formy do tart i wykładamy nim szczelnie. Widelcem nakłuwamy gęsto i nakładamy farsz.


Cebulkę szatkujemy drobno, wrzucamy na rozgrzaną oliwą i dusimy. Dodajemy mięso i całość smażymy. Pomidora kroimy w kostkę i razem z kukurydzą dorzucamy do mięsa. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, chili, kurkumą i rozmarynem. Jaja dokładnie łączymy ze śmietaną. 


Na przygotowane ciasto rozkładamy farsz mięsny i zalewamy go masą jajeczną. Pieczemy w piekraniku nagrzanym do ok. 180 stopni ok. 30-40 minut, aż nabierze ładnego, złocistego koloru. Podajemy na ciepło lub zimno. 

tarta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bocado
Czas publikacji:
środa, 22 sierpnia 2012 10:09

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • oluus90 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/22 12:28:56:

    tarta o wyrazistym smaku, czasem mam ochotę na taki konkretny obiad

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi