W kuchni bez dubli

Wpis

piątek, 27 lipca 2012

Kaczka z sosem agrestowym

czyli elegancki obiadek dla dwojga.

kaczka

Propozycja dla tych, którzy szukają inspiracji na danie odrobine ekskluzywne, niebanalne, lekkie i letnie ze względu na składniki. Kaczka pieczona/smażona na różowo, bo tak lubimy. Ogólnie jestem wrogiem tzw. przeciągania mięs. Bardziej toleruję niedopieczone mięso (oczywiście to, które takie być może) niż zbyt mocno dopieczone. Różowa kaczka jest mięciutka, soczysta i rozpływa się w ustach. Choć wiem, że wielu uznałoby ją za surową, to mimo to zachęcam Was do zaryzykowania i spróbowania krótkiego pieczenia/smażenia. Agrest jako główny bohater sosu sprawdza się znakomicie a do kaczki pasuje wręcz wybitnie. Tu dosłodzony miodem i podkręcony sambal oelek z lekko anyżkową nutą estragonu. I na koniec świetny patent na ryż, musicie spróbować takie cytrusowej wersji. Pachnie wręcz poetycko skórką z pomarańczy i pewnie nie raz jeszcze zostanie w ten sposób przygotowany przeze mnie.



Składniki dla 2 os.:
sos agrestowy

ok. 2-3 garści agrestu czerwonego

1 łyżeczka zielonego marynowanego pieprzu

2 łyżeczki miodu

szczypta soli i cynamonu

świeży estragon (1-2 gałązki)

2 łyżki masła

1 łyżeczka sambal oelek


kaczka:

2 piersi ze skórą

sól, pieprz


ryż:

2 woreczki jaśminowego

1 pomarańcza (sok i skórka)

1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru

sól 


wykończenie:

sałata strzępiasta 

musztarda miodowo-rodzynkowa Kamis

sól, świezo mielony pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowujemy kaczkę. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Piersi z kaczki myjemy, suszyny i nacinamy skórkę. Doprawiam z obu stron solą i pieprzem i smażymy na suchej patelni na złoto, zaczynając od strony ze skórką. Po obsmażeniu, zawijamy każdą z piersi ciasno w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Agrest myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół. W rondelku podgrzewamy masło i wrzucamy nań agres, krótko przesmażamy i dodajemy resztę składników. Odstawiamy, tuż przed serwowaniem podgrzewajamy. Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu dolewając sok z jednej pomarańczy, wcześniej ścieramy z niego skórkę. Po ugotowaniu ryżu, odcedzamy go, przerzucamy do miski, dodajemy kurkumę, skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Do słoika wlewamy ok. 4 łyżek oliwy, dodajemy łyżeczkę musztardy, zakręcamy słoik i potrząsamy mocno do połączenia. Skrapiamy dressingiem sałatę. Na talerzu układamy krążek z ryżu, na to dajemy ok. 2 łyżek sosu, plastry kaczki lekko skrapiamy je sosem i układamy na wierzch sałatę.
kaczka




Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bocado
Czas publikacji:
piątek, 27 lipca 2012 10:03

Polecane wpisy

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi