W kuchni bez dubli

Wpis

sobota, 02 czerwca 2012

Pudding chlebowy

czyli dobre, słodkie, ekonomiczne.

pudding

Chodziło za mną już dawno, a jakiś czas temu zaintrygowała mnie tarzynka, jedna z blogerek kulinarnych swoim przepisem na leguminę. No i jest. Ciekawa byłam ogromnie jak takie zmoczone, upieczone pieczywo będzie smakować. Do tej pory robiłam wersję tostów francuskich i smażone i pieczone, ale bez śmietany kremówiki i raczej na słono...ale ten pudding hmmmm palce lizać! Świetny pod wieloma względami: po pierwsze - znów resztki, resztki resztki - wykorzystałam bułki, które mi się ostały z wczoraj i przedwczoraj. Wykończyłam dwa słoiki dżemów, które niepotrzebnie zabierały miejsce w lodówie (zostało w nich po łyżce dżemu i wiecie jak to jest, na kanapkę za mało a żeby tak łychę zjeść samą - za słodko). Po drugie - szybkie. Po trzecie - i deser i słodkie śniadanie i podwieczorek. Po czwarte - ileż to daje możliwości! Z bananem, z prażonymi jabłkami...może z gruszkami z syropu, a kiedyś może z czekoladą? Jedno danie a ile wersji. Idę o zakład, że wasi goście 
czy domownicy nie obrażą się ta tę wersję czyszczenia lodówki.

Składniki dla 2-3 osób: (choć mi tak smakuje, że chyba sama zjem 
cały pudding)

3 kajzerki (wczorajsze, przedwczorajsze )

3 jaja

150 ml mleka

200 ml śmietanki kremówki 36%

1 łyżka esencji waniliowej

1-2 łyżeczki cynamonu

1 banan

2-3 łyżki ulubionego dżemu lub powideł (u mnie własnej roboty dżem pomarańczowy z kardamonem i cynamonem i dżem malinowo-bananowo - śliwkowy)

garść rodzynek

3 łyżki cukru trzcinowego

masło do posmarowania formy

szczypta soli


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Bułki kroimy na kromki, ew. łamiemy na kawałki. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy 2 łyżki cukru, 1 łyżeczkę cynamonu i dokładnie łączymy. Do masy jajecznej wlewamy śmietankę, mleko, esencję waniliową i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy widelcem lub trzepaczką. Formę smarujemy masłem, układamy warstwę z kromek bułki. Posypujemy rodzynkami, lekko opruszamy cynamonem, polewamy ok. 1/3 mlecznego płynu. Lekko rozsmarowujemy dżemami i układamy warstwę z plasterków banana. Znów układamy kromki z bułek i zalewamy resztą mleka ze śmietaną. Posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy ok. 30-40 minut. Serwujemy na ciepło lub na zimno, jak kto lubi, choć wg mnie na gorąco jest bombowe!

pudding chlebowy

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bocado
Czas publikacji:
sobota, 02 czerwca 2012 13:32

Polecane wpisy

Kalendarz

Luty 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi