W kuchni bez dubli

Wpis

piątek, 06 kwietnia 2012

Pisanki, baranki i inne cuda wianki!

pierniki

Zainspirowana ostatnim numerem "Kuchni" i wręcz niewiarygodnymi wyczynami Pani Igi postanowiłam zmierzyć się z tematem pisanek w wersji piernikowej. Przepis na pierniczki inny niż w "Kuchni", bo mam już jakiś tam sobie sprawdzony podpatrzony na jednym z blogów o pieczeniu. Lubię go zmieniać kombinując z ilością cynamonu, kardamonu, imbiru i innych korzennych przypraw. Praca z nim jest błogą przyjemnością, a zapachy w domu nieziemskie. Idealny na pierniki w grudniu i teraz w kwietniu, choć te wiosenne z większa nutą cynamonu i cytryny. Wychodzi masa i są świetne do wspólnej zabawy z dzieciakami tymi mniejszymi i trochę większymi. Te starsze dzieciaki, powiedzmy po trzydziestce, mają ubaw po pachy, gdy wieczorem, przy dobrym winie uwywnętrzniają się artystycznie, tak jak kiedyś w podstawówce (oczywiście wtedy bez wina!). Zachęcam Was do zabawy z lukrem, a później do pałaszowania góry pisanek!


Wszystkiego najlepszego na święta, dużo śmiechu i ciepła.

pierniczki


Składniki na około 100 sztuk:

55 dag mąki (+ do podsypywania)

30 dag miodu 

10 dag cukru pudru

12 dag masła

1 jajko

2 łyżeczki sody oczyszczonej

ok. 40 g cynamonu (można dodać mniej)

1 łyżeczka suszonego imbiru

1-2 łyżeczki skórki z cytryny

2 łyżeczki kakao


Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej zagłębienie i wlewamy jajo i miód. Posypujemy przyprawami, sodkę, cukrem pudrem i wlewamy roztopione masło. Zagniatamy. Można wszystko wrzucić do wysokiej miski i utrzeć to mikserem - najlepiej stacjonarnym, a później szybko zagnieść. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zabieramy się za wycinanki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm, podsypując mąką i wykrawamy ulubione kształty. Pieczemy na papierze do pieczenia ok. 7 minut. Studzimy na kratce i dekorujemy.

ciasteczka


Lukier:

1 białko 

cukier puder (ok. 1 szklanki lub więcej)


Ilość cukru pudru zależna jest od wielkości białka, ja ucieram i dodaję po łyżce do czasu, aż lukier nie będzie śnieżnobiały i na tyle gęsty by można nim było pisać, wyciskając z rękawa. Wersja dla leniwych... można utrzeć lukier w malakserze - ale na początku na obrotach pulsacyjnych, żeby zbytnio nie ubić białka! (sprawdziłam, da się).

pisanki


Kolorowe dekoracje:

lukier plastyczny - do kupienia w specjalistycznych sklepach do dekoracji słodkości.

Wielkanoc

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bocado
Czas publikacji:
piątek, 06 kwietnia 2012 20:45

Komentarze

Dodaj komentarz

  • hanula1950 napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/06 20:47:43:

    Kapitalne. Postaram się zrobić w przyszłym roku.
    Wesołego Alleluja.

  • weronikarudnicka napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/06 20:52:36:

    jakie cuuuda ! jak małe dzieła sztuki! jestem pod ogromnym wrażeniem- ile to musiało kosztować czasu, cierpliwości i chęci! no wielkie brawa! pozdrawiam i życzę wszystkiego co najlepsze :)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/06 20:52:45:

    Radosnych Świąt!!!

  • bocado napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/06 21:43:56:

    Ale miło!!! Dziękuję serdecznie i wszystkim jeszcze raz wszystkiego najlepszego! :)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/06 22:20:44:

    wspaniałe. bardzo artystyczne.
    idealne na Wielkanoc. piękne.

  • gru-bcia napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/27 17:47:22:

    aaa przepraszam taka mała uwaga, w składnikach do pierniczków jest podana soda, a nie ma jej wykorzystanej w zagniataniu ciasta.

  • bocado napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/27 20:38:12:

    aaaaa przepraszam bardzo :)) gapa ze mnie!!! Już się poprawiam :) Serdecznie dziękuję za uwagę i najlepszego na święta!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi